hem franksten famflimmer farfarminns
smartkontaktahalsokungahusetLista


Sveriges sydligaste korvkiosk finns i Smygehuk mellan Trelleborg-Ystad. Korvgubben Robin Mårtensson, 18 år, serverar en grillad med mos som han smäller in mål för Höllvikens GIF, alltså utan pardon. Men så har han också att brås på. Pappa Benny var på sin tid berömd skyttekung i Trelleborgs FF.
Korven är det inget fel på men moset klistrigt. Det är alltså en helt ordinär mosbricka som går att köpa över allt i vårt avlånga land. Någon extra finess på grund av det unka läget bjuds inte. Vad då udde?
Frågan man ställer sig är given. Var hittar man den nordligaste mosbrickan i Sverige? Det blir till att ringa Kent Lundblad som bor i Sveriges nodligaste by, Keinovuopio med tre fastigheter. Längre norrut än så går inte att komma i Sverige.
-Nej, någon korvkiosk finns inte här, säger han och skrattar. Vi får åka nio mil söderut till Karesuando för att få en korv med mos. Jodå, det händer att vi åker dit. Fast vi brukar storhandla i Kiruna en gång i kvartalet. Hur långt det är dit? 30 mil.
Här uppe bland myggen lever man ett stillsamt liv. Nu i sommar har man fullt dagsljus i en och en halv månad. Dag som natt är samma sak, solen vandrar bara runt, runt. Det finns varken någon upp-eller nedgång.
-Visst händer det att vi fixar till en korv med mos själva, avslöjar Kent till slut.
Japp, där satt den. Sveriges nordligaste mosbricka hittar vi minst 210 mil från Robins korvkiosk i Smygehuk. Fast i Keinovuopio kan det t o m handla om renkorv med hemlagad mos, således en mosbricka med doft av den storslagna vildmarken. Tyvärr Robin, den matchen förlorar din korvmoj.

 

 
Copyright © Dr Kurberg